Zobacz, jak zrobić najpyszniejsze ptasie mleczko na świecie!

…że tak poprzedrzeźniam tytuły clickbaitów. Tym razem to jednak prawda, z prostego powodu: tak zwane ptasie mleczko mi w ogóle nie smakuje, a to ciasto jest pyszne i zniknęło tak szybko, że nawet nie zdążyłam go sfotografować.

Przepis oczywiście „po babci”, z czasów kiedy jeszcze ludzie spożywali kalorie, bo może mieli gdzie i jak je spalić. 

Spód

To jedyna część tego ciasta, do której potrzebujemy piekarnika. Ubijamy 3 białka (na sztywno, ma się rozumieć), dodajemy 2 łyżki cukru, szczyptę proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao i żółtka. Mieszamy delikatnie. Do piekarnika na 15 minut w 180°C.

Kaszka

3 szklanki mleka i 4 łyżki kaszki manny (małe szklanki, duże łyżki) gotować 15 minut (albo tyle ile jest napisane na opakowaniu), mieszając cały czas (serio), ostudzić.

Masa

20 dkg masła (ale może być trochę mniej, powiedzmy 15), 20 dkg cukru pudru, 3 łyżki śmietany (tej tłustej) utrzeć razem. Ostudzoną kaszkę dodawać po jednej łyżce do masy, dalej ucierając. Tu nie ma co się obijać – żadnych mikserów, najlepiej ucierać w makutrze, oglądając w tym czasie Killing Eve – jeden odcinek będzie akurat. Jak Killing Eve się skończy, wlewamy masę do formy w której czeka nasz upieczony spód i wkładamy do lodówki myśląc sobie, że następnym razem na pewno nie zapomnimy dodać bakalii…

Polewa

Ja i babcia zawsze byłyśmy ortodoksyjne w jednej kwestii: jakakolwiek inna polewa, niż ta właśnie, to paskudztwo którego nie warto nawet brać do ust. 4 łyżki cukru (albo dwie żeby była trochę gorzkawa), 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 4 łyżki masła, wymieszać na patelni i gotować ok. 5 minut. Przestudzić, przełożyć na ciasto, włożyć do lodówki.

Najlepsze następnego dnia!

Jedna myśl na temat “Zobacz, jak zrobić najpyszniejsze ptasie mleczko na świecie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s